Bilgi Bankası

Amasya 15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığında Bedelli Askerlik

15'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı

15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı, Amasya’da bulunan ve bedelli askerlik yapılan noktalardan biridir. General Hikmet Akıncı Kışlası içerisinde yer alan bu komutanlıkta piyadelere yönelik de eğitimler verilir. Ayrıca Tugay Komutanlığı’nın 12’nci ve 22’nci Piyade Eğitim Alayı, Amasya içerisinde yer alır. Aynı komutanlığın Çavuş Eğitim Tabur Komutanlığı ise Samsun’da bulunan Kurmay Yarbay Şefik Avni Özüdoğru Kışlası içerisindedir.

Bedelli askerlik yapanlar için 15’inci P.Eğt.Tug.K.lığı, Amasya’da bulunur. Adaylar, gerekli işlemleri tamamladıktan sonra burada eğitime alınır ve eğitim süreci toplamda 28 gün sürer. Amasya bedelli askerlik süresi, kağıt üzerinde ise 32 gündür. Bu 32 günün 2 günü yol izni, diğer 2 günü ise normal izin olarak kabul edilir. Yazının devamında Amasya bedelli askerlik ile ilgili merak edilen detayları bulabilirsiniz.

15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Nerede?

15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Amasya içerisinde yer alır. Amasya kent merkezine yaklaşık olarak 8,5 km uzaklıktadır. Kentin dışında bir noktada bulunan komutanlık, Çorum ile Amasya arasındaki karayolunun üzerinde bulunur.

15'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı

Amasya 15. Piyade Eğitim Tugayı İletişim Bilgileri

15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı iletişim bilgileri aşağıdaki gibidir:

Adres General Hikmet Akıncı Kışlası Yazı Bağları Mahallesi Kışla Caddesi. 05500/Amasya
Telefon +90 358 242 0024
Faks +90 358 242 1474

Amasya Piyade Eğitim Komutanlığı’nın adresi ve iletişim bilgileri bu şekildedir. Bedellik askerlik için gelmeden önce söz konusu iletişim bilgileri üzerinde komutanlıkla iletişime geçilerek detaylı bilgi alınabilir.

Amasya 15. Piyade Eğitim Tugayı Yol Tarifi

General Hikmet AKINCI Kışlası içerisinde yer alan tugaya gelmek için kullanılacak farklı yollar vardır. Bunlara ilişkin detaylar aşağıdaki gibidir:

  • Amasya kent merkezinden belli saatlerde kalkan dolmuşlarla buraya gelmek mümkündür. Otobüs ile Amasya’ya gelenler, otogardan önce kent merkezine, ardından ise buradan kalkan dolmuşlarla 15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı bölgesine ulaşabilir.
  • Amasya’dan geçen farklı tren hatları vardır. Samsun ve Sivas güzergahlarına sahip olan trenler, buradan geçmektedir. Tren ile buraya gelenler, taksi veya dolmuşla komutanlığa geçiş yapabilir.
  • Havayolu, uzak noktalardan gelecekler için ideal seçeneklerden bir diğeridir. Amasya Merzifon Havalimanı, kent merkezine yaklaşık olarak 50 km mesafede yer alır. Havalimanından önce kent merkezine, ardından ise buradan dolmuş veya taksi seçeneğiyle 15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı bölgesine gelmek mümkündür.

Kent merkezinden gelmek isteyenlerin Çorum yolu istikametinde ilerlemesi ve ardından Kışla Caddesi’ni takip etmesi gerekir. Kışla Caddesi, komutanlığın olduğu bölgeden geçmektedir.

15inci-piyade-egitim-tugay-komutanligi

Amasya 15. Piyade Eğitim Tugayı Bedelli Askerlik

15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı, diğer bedelli askerlik yerleri ile benzer prosedürleri uygular. Ancak buranın diğer yerlere göre nispeten biraz daha zorlu olduğu ifade edilir. Bundan dolayı Amasya bedelli askerlik yerleri için çoğunlukla soğuk bakılan noktalardan biridir. Söz konusu sürece dair bilinmesi gereken detaylar aşağıdaki gibidir:

  • 15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı içerisinde sadece kimlik ve diğer gerekli evraklarla giriş yapılır. Kimlik olmadan komutanlığa girilmesi ve askerlik sürecinin başlatılması söz konusu değildir.
  • Komutanlığa gelenlerin bedelli askerlik ücreti yatırdığını gösteren dekontun bir örneğini yanlarında getirmeleri yararlı olacaktır.
  • Tugay, kentin dışında olduğu ve tugaydan çıkış imkanının il zamanlarda olmaması nedeniyle gerekli malzemelerin tamamı getirilmelidir. Bedelli askerlik seti bu noktadaki ihtiyaçları önemli ölçüde karşılar.
  • Bedelli askerlik süresi resmiyette 32 gün, uygulamada ise 28 gün olarak belirlenmiştir.
  • Tugaya ilaç sokulması yasaktır. Sadece kronik hastalığı bulunan ve düzenli olarak ilaç kullanmak zorunda olanlar, raporlu ilaçlarını yanlarında getirebilir.
  • Açıklanan Amasya bedelli askerlik teslim günü komutanlığa gelinmeli ve resmi işlemler tamamlanmalıdır. Belirtilen sürede gelmeyen veya eksik evrakı olanların resmi olarak askerliğe başlatılması mümkün değildir.
  • Cep telefonu kullanımına izin verilir. Ancak kısıtlı hat kullanımı (askercell) ve telefonun tuşlu olması şartı vardır. Askerler, mesai saatleri dışında telefonlarına bakabilmektedir. Mesai saatleri içerisinde telefonların kullanımı yasaktır.
  • Sıcak su, belirlenen günlerde verilir ve askerler bu günlerde (ve saat aralıklarında) banyolarını yaparlar.

Bahsedilen hususların genel itibariyle sadece 15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı için değil, tüm bedelli askerlik yerleri için geçerli olduğunu ifade etmek yanlış olmayacaktır. Ayrıca burada görev yapan komutanların yaklaşımlarına bağlı olarak ilgili kurallarda bazı değişiklikler olabileceği unutulmamalıdır.

15'inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı

Amasya 15. Piyade Eğitim Tugayı Bedelli Askerlik Yorumları

Bedelli askerlik yaklaşık 1 ay sürse ve normal askerliğe kıyasla çok kısa olsa da sürecin nasıl geçeceği insanlar tarafından merak edilir. Bunun için internet ortamında ve farklı kaynaklardan bilgi toplanır. Amasya 15. piyade eğitim tugayı fotoğrafları dahi incelenir.

Bedelli olarak gelen askerlerin çok fazla zorlanmayacağına dair bazı algılar vardır. Ancak Amasya, bu algıların önemli ölçüde geçersiz olduğu yerdir. Normal askerlerle bedelliler arasında neredeyse hiçbir ayrım yoktur. Aynı eğitimler verilir ve aynı işler yaptırılır. Benzer şartlara sahip koğuşlarda kalmaları sağlanır.

15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı içerisinde en fazla merak edilen konulardan biri koğuşlardır. Koğuşlar, 25-60 kişiliktir. Yoğun dönemlerde koğuşların önemli kısmında 55’ten fazla asker kalır. Sakin dönemlerde ise bu sayı 25’e kadar düşer. Koğuşların aşırı kalabalık olması, buranın en önemli dezavantajı olarak dikkat çeker.

Hangi bölük ve mangaya düşüleceği, tamamen nizamiyeye (tugaya) gelme sırası ile ilgilidir. Dolayısıyla birlikte giren kişiler, büyük oranda aynı manga ve bölükte olur. Askerlik boyunca birbirlerini çok sık görür. Ayrıca bazı bölüklerin diğerlerine göre şartlarının daha kolay veya zor olma olasılığı da vardır.

15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı içerisinde bedelli askerlik yapanlar, ilk girişte çok detaylı bir arama yapılmadığını dile getirmiştir. Söz konusu durum, soğuk algınlığı ve grip ilacı getirme fırsatı verir. Buna karşın bilinmeyen zamanlarda koğuşlarda ani aramalar yapılır ve izinsiz ilaç veya akıllı cep telefonu gibi malzemeleri getirenlere ceza verilmesi gündeme gelir.

Askerlikte paranın çok önemli olmadığı unutulmamalıdır. Bazı imkanlara ulaşmak için para değil, sıranın beklenmesi gerekir. Bunlardan öne çıkanlar aşağıdaki gibidir:

  • Sıcak su
  • Yemek
  • İlaç
  • Revir
  • Tıraş
  • Tuvalet
  • Çay ve kahve
  • Kantin

Amasya ile ilgili yapılan uyarılardan bir diğeri de havanın çok soğuk olmasıdır. Özellikle sabah saatlerinde ve akşamları hava çok soğuktur. Gidilen mevsime göre içlik ve benzeri ürünlerin mutlaka götürülmesi gerekir. 15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı denildiğinde birçok askerin aklına ilk olarak sabah soğukları gelir.

15inci-piyade-egitim-tugay-komutanligi

Amasya Bedelli Askerlik Götürülmesi Gerekenler

Amasya bedelli askerlik için gerekli malzemeler, sorunsuz bir deneyim için son derece önemlidir. İçeride ihtiyaç duyulan malzemelerin satıldığı bir yer olmasına karşın gerek kalite problemi gerekse de uzun sıralar beklemenin gerekli olması gibi dezavantajlar vardır.

Bedellilerin buraya gelirken getirmesi gereken malzemelerden bazıları şunlardır:

  • Yeteri kadar iç çamaşırı
  • Tıraş takımı
  • Terlik
  • Diş macunu ve fırçası
  • Çorap
  • Bot boyası
  • Çamaşır fileleri
  • Deodorant
  • Kolonya
  • Banyo ve yüz havlusu
  • Sabun ve şampuan
  • Dikiş seti

Söz konusu malzemeler yerine gidilen mevsime göre kışlık veya yazlık asker setleri tercih edilebilir.

Amasya’da Bedelli Askerlik Yapanların Tecrübeleri

Amasya’da bedelli askerlik yapan ve daha sonra deneyimini paylaşan bir askerin aktardıkları ve tecrübeleri aşağıda yer almaktadır. Herkesin aynı deneyimi yaşamayacağı dikkate alınmalı, ancak verilen bilgiler ve yapılan değerlendirmeler göz önünde bulundurulmalıdır.

Bir süre önce bedelli askerlik hizmetimi tamamladığım yerdir. Söyleyeceklerim ağırlıklı olarak 22. Alay için geçerli olacak şekilde; bedelli veya normal askerlik fark etmeksizin, temel askerlik eğitiminin yoğun bir şekilde verildiği bir birliktir.

Hatırı sayılır derecede yorulacaksınız, bazen de uykusuz kalacaksınız. Ancak komutanların geneli oldukça anlayışlı ve iyi niyetli. Ayrıca bölük komutanı Yüzbaşı’na yürekten selamlar. Kendisi sıfır ego sahibi bir komutan. Sizi sürekli bir şeyler için uyarıyor veya azarlıyor gibi görünse de bu rahatsız edici bir şekilde değil. Daha çok bir okul müdürü gibi. Her türlü sorununuzla yakından ilgileniyor. Gerçekten deneyimli bir asker. Berenizi düzgün takın, traşınızı düzgün olun, bot bağcıklarınızı da içine sokun.

Koğuş koşulları orta halli, genellikle 25-55 kişilik odalarda kalınıyor. Bazı odalar pencereli, bazıları ise penceresiz. Ancak genel olarak içerinin sıcaklığı iyi.

Hangi bölüğe, takıma ve mangaya düşeceğiniz tamamen nizamiyeye ilk girişi yaparken hangi sırada girdiğinize bağlı. Sırada önünüzdeki ve arkanızdaki kişiler muhtemelen askerlik süresince en çok görüşeceğiniz kişiler olacak. Birisi de badiniz olabilir. Bu nedenle bulunduğunuz sıranın önündeki ve arkasındaki tipleri göz ucuyla incelemek, kimlerle vakit geçireceğiniz konusunda fikir verebilir.

İlk girişte detaylı bir arama yapılmıyor. Ancak içeride iki defa rastgele arama yapılıyor. Bu, herhangi bir zamanda olabilir. Özellikle akıllı telefon kullanımı konusunda dikkatli davranmanızı öneririm. Bu konuda oldukça katılar. Akıllı telefon getiren var mıydı? Evet, vardı. Ancak gereksiz bir gerginliğe sebep olabilir. Akılsız telefonla idare etmenizi öneririm. Neticede süre sadece 30 gün. Askeriyenin kurallarına uymak bu noktada mantıklı.

15inci-piyade-egitim-tugay-komutanligi

Burada her şey sırayla ilerliyor. Parayla değil, sırayla. Sıcak su, çay, kahve, yemek, ilaç, revir, duş, tıraş gibi her konuda sıra beklemeye alışın. Sağda solda bulunan otomatlardan su, abur cubur, sıcak-soğuk içecekler alabilirsiniz. Ancak bu makineler sürekli bozuluyor veya malzeme bitiyor. Mesela şekersiz çay seçiyorsunuz, sütlü krema veriyor. Sıcak çikolata seçiyorsunuz, espresso çıkıyor.

Yemekler bir catering firması tarafından sağlanıyor. Yiyeceklerin lezzeti 10 üzerinden 5. Hijyen zayıf ve kahvaltılar yetersiz. Neredeyse tüm öğünler karbonhidrat ve şeker ağırlıklı. Normal hayatta ekmek, pilav yemeyen ve şeker kullanmayan biriyseniz, sizin için maceralı günler yakın. 20 günün sonunda kilo alabilirsiniz. Yemekhanede yemek istemezseniz kantinlerden köfte ekmek veya hamburger gibi alternatifler alabilirsiniz. Ancak bunlar da genellikle donmuş gıdalardan yapılmış oluyor. Kantin ürünleri genelde pahalı ve kalitesiz.

Yanınızda mutlaka ama mutlaka soğuk algınlığı ilacı, ağrı kesici ve kas gevşetici gibi ilaçlar götürün. Normalde bu tür ilaçları içeri sokmak yasak. Ancak hasta olmak burada kaçınılmaz. Basit birkaç ilaç yanınızda olursa büyük rahat edersiniz. Revir sırası bir dert, oraya hasta değilken bile hasta olabilirsiniz. Ekstra olarak her sabah C vitamini almanızı öneririm. Hasta olmanızı tamamen önlemeyecek ancak hafif atlatmanızı sağlayacaktır. Botlar için vatka ve jel tabanlık götürün, çünkü tüm gün ayakta duracaksınız ve ayaklarınız ciddi anlamda yorulacak.

Duş konusu önemli. Her gün duş almak istiyorsanız çok azimli olmalısınız, çünkü her zaman her yerde sıra var. Ben duş alacağım akşamı tamamen buna ayırıyordum. Şampuan, sabun, lif veya kullan-at çamaşırlar götürün. Bu şekilde yıkama ile uğraşmazsınız.

Gece dolaşmalık veya yatmalık eşofman, terlik, spor ayakkabı, asker rengi bere, eldiven, boyunluk ve termal içlik mutlaka yanınızda olsun. Bunlar içeride satılıyor ancak sıra beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Uykuyu kolaylaştıracak bir şeyler yanınızda getirin. Bu bir kitap, kulak tıkacı veya radyo olabilir. Koğuşta horlama ve diğer seslerden etkilenmeniz muhtemel. Bu tür küçük detaylar askerlik deneyiminizi daha katlanılır hale getirecektir.

Bölük komutanının asıl amacı sizden birer komando yaratmak değil. Askerliğin ne demek olduğunu göstermek ve bu hayat tarzını tanıtmak. Bu nedenle her şeyden biraz biraz eğitim veriliyor. Bedelli askerlik yapanları burada ayırt etmiyorlar. Söyleneni yapın, keyfini çıkarın, bitsin gitsin. Çok önemli sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım ama anlattıklarım zaten yeterince detaylı. Geri kalanlarını kendiniz yaşayıp görün. Biraz bilinmezlik her zaman iyidir.

15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Hakkında Sık Sorulan Sorular

15inci-piyade-egitim-tugay-komutanligi

15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı ile ilgili sıkça sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – 15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Bedelli Askerli Kaç Gün?

15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı da diğer bedelli yerleri gibi 1 aylık bir bedellik askerlik süresine sahiptir. Fiili olarak askerlik yapılan gün sayısı ise 28 gündür.

2 – Bedelli Askerlik Yapanların Amasya 15. Piyade Eğitim Tugayı Yorumları Nasıl?

Bu tugaya ilişkin olumlu ve olumsuz yorumlar vardır. Bazıları Amasya’nın kendilerini çok zorlandığını ifade ederken, bazıları ise normal bir süreç yaşadıklarını dile getirir.

3 – Amasya Bedelli Askerlik Koğuşlar Kaç Kişilik?

Amasya bedelli askerliğe gelenler, 60 kişilik koğuşlarda kalır. Yoğun dönemlerde koğuşlar tamamen dolarken, yoğun olmayan dönemlerde ise koğuşlarda ortalama 25 kişi kalır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir